tiistai 4. marraskuuta 2008

Arskailta I - Kuningas Arnold

Vietettiin tuossa leffailtaa lauantaina teemana maailman miehisin mies Arnold Schwarzenegger. Tässä pikatuomiot elokuvista ja neljän leffan illan yhteenveto:


Leffailta alkoi Arskan James Bond-yritelmällä True Lies, jonka ohjauksesta vastasi James Cameron. Leffa ei voi mennä vikaan, kun raina sisältää mitä parhaimpia arska-onelinereita. Loppukohtauksessa A. sanoo "You're fired!" ampuessaan terroristin ohjuksen mukana talon läpi helikopteriin. Priceless... Oma suosikkini löytyi jo leffan alusta, kun Arskaa jahtaa kaksi dobermannia. Hän pysähtyy, kääntyy ja lyö hyppäävien koirien päät yhteen. "Stay!". Leffassa räiskitään, hypitään moottoripyörillä uima-altaisiin, taitetaan niskoja (paljon), tanssitaan tangoa ja heitetään mahdollisimman kliseistä läppää. Juonesta huolimatta aivan loistava arskaleffa, tosin keskivaiheilla on liian vähän räiskintää.

**** (Arska-asteikolla)


Illan pohjanoteeraus Arska-asteikolla oli vuoden '86 Raaka Keikka, jossa Arska on FBI:n undercover-agenttina mafiaan soluttautuneena. Alku alkaa lupaavasti, kun ennen ensimmäistä replaa ammutaan jo kaksi tyyppiä. Heti kantrimusiikin alettua tunnelma kuitenkin latistuu juonen pakollisen kerronnan vuoksi. Ennen loppuräiskintää ainoa kohokohta on känninen Arska, joka sopertaa ja näyttää hyvin poissaolevalta kuvauspaikalla, ja lyö vielä päänsä sängyn päähän. Hitaasti. Hintalappu näkyy muun muassa saman sohvan käyttämisessä useammassa lavasteessa, ja juoni on aivan kaikin puolin liian selittelevä. Toinen kohokohta on Arskan kohtalokas äänähdys hypätessään kahden maansiirtokoneen välistä auton kyydistä. Lopussa kiitos seisoo, kun ystävykset halaavat naurettavan freeze-framen feidautuessa lopputeksteihin.

**

Paul Verhoevenin ohjaama Total Recall on monen mielestä paras arskaleffa ikinä. Se voi hyvinkin pitää paikkansa, sillä heti alussa Arskan silmät pullistuvat ulos päästä Marsin pinnalla, kun kallio hänen allaan pettää (äänen kanssa tietysti, onhan Marsissa ilmaa, jossa ääni voi edetä...). Ihan huippu leffa. Auto ajaa 20km/h seinään ja räjähtää! Kahdesti. Only in Arnold World. Arska huutaa "Screw you!" poratessaan tyypin läpi, jälleen loistavaa... Kaikki ikkunat hajoavat, ja Arnold luo Marsiin ilmakehän ja sinisen taivaan. Now, how can you beat that? Arskaa potkitaan kiitettävän paljon palleille, ja tunnelma on mitä ratkiriemukkain koko elokuvan ajan. Juonesta sen verran, että Arska yrittää saada muistinsa takaisin. Eipä siinä muuta...

*****

Leffa 4: Jingle All The Way - Isäni on Turbomies (1997)

Illan finaali olikin sitten kenties paras jouluelokuva ikinä: Isäni on Turbomies. Leffan kannessa lukee "Tosi hauska!" Kids News Networkin sitaattina. Joo-o. Tässäkin leffassa Arska pääsee hakkaamaan, mutta tällä kertaa vain joulupukkeja, postimiestä ja poroa. Luonnollisesti ikkunoitakin menee hajalle. Arska lentää kumisessa Turbomies-puvussa, eikä tietenkään jetpack aiheuta minkäänlaista sulamisefektiä muoviseen pakkaukseensa. Arska etsii nukkea, tulee äitien hakkaamaksi, saa yhden poliisin vitutuksen tuolle puolen ja ottaa vastaan iskun viholliseltaan, jonka käsi ei näytä olevan lainkaan niin kiinni käsivarressa kuin mitä ihminen toivoisi. Porolle juotetaan viinaa, ja Arskaa ei tunnista Turbomiespuvusta metrin päästä edes oma vaimo tai poika. Nice. Jokatapauksessa leffa kruunasi loistokkaan illan.

***** (ehdottomasti Arska-asteikolla)



Yhteenvetona voidaan siis todeta, että Arska
- tykkää katkoa niskoja
- tykkää ampua ihmisiä
- tykkää rikkoa ikkunoita
- tykkää sanoa juuri oikeat sanat vahvasti murtaen, kun pahis kohtaa kuoleman
- tykkää räjähtävistä autoista
- vihaa eläimiä

Tämä teemailta oli kaiken kaikkiaan kerrassaan mainio, ja varmasti jatkoa sille on luvassa, jos ei Arskan muodossa, niin sitten jossain muussa. Enivei, tämmöistä tällä kertaa. Katsokaa Arskaa, aikamme legendaa!

1 kommentti:

SAKO (Samuli Koivulahti) kirjoitti...

Jep.. Arska on aina Arska :) JA tuo doobermannikohtaus on muuten myös oma suosikkini. Onlinereista lemppareita: "he's dead tired".